С вдигането на минималния осигурителен доход: Последен шанс да се купят

...
С вдигането на минималния осигурителен доход: Последен шанс да се купят
Коментари Харесай

Ако не ви стигат 5 години стаж за пенсия, вече ще струва 9266 лева

С повдигането на минималния осигурителен приход:

Последен късмет да се купят по-евтино, от август нараства с 14 лв.
30 млн. лв. са платили хората само за година. Правят го от ден на ден българи - имали са интервали без работа в кариерата си
Вноската за здраве на безработни също скача до 31,20 лева

С 13,86 лева се подвига цената за пазаруване на недостигащ стаж за пенсия от 1 август. От тази дата един месец към този момент ще коства 154,44 лева

Причината е, че в проектобюджета на страната е планувано минималният застрахователен приход на самоосигуряващите се да се вдигне със 70 лева и да доближи минималната заплата - 780 лева Цената на стажа, който може да се купи, е 19,8% от тази сума.

По този метод година недостигащ стаж за пенсия към този момент ще коства 1853,28 лева, а цялостните 5 година (това е таванът, който човек може да си купи от държавата) - 9266, 40 лв..

Сега за оптималния интервал се заплаща с 831,60 лева по-евтино, или 8434,80 лева

Купуването на стаж става все по-използвана алтернатива от претендентите за пенсия, тъй като от ден на ден хора в пенсионна възраст имат интервали на безработица в кариерите си. В същото време продължава плавното увеличение на нужния за пенсиониране застрахователен стаж, до момента в който стане 40 години и за дами, и за мъже.

30 млн. лева са платили за недостигащ стаж хората, излезли в пенсия от 2022 година до март тази година.

Средният интервал, който си купуват, е 23,48 месеца, т.е. приблизително 2 години не доближават на българина да се пенсионира.

От тази опция през първите три месеца на тази година са се възползвали 337 души. За 2022-а стаж са купили 4093 българи при 3840 за 2021 година, излиза наяве от статистика на Националния застрахователен институт.

У нас има две благоприятни условия за откупуване на стаж. Хората с висше и полувисше обучение могат когато и да е да внесат осигуровки за времето на образование, в това число и за времето на докторантурата.

При навършване на възраст за пенсиониране човек може да откупи и още до 5 години недостигащ стаж. В тези случаи вноската се дефинира като % за фонд “Пенсии ” за родените преди 1 януари 1960 година върху минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се.

Плащането става по банков път, само че би трябвало да се издаде и уверение за пенсиониране от отделение на Национален осигурителен институт, с цел да бъде приета договорката все още на разпределяне на пенсията.

Висшистите могат да купят стаж единствено за интервала на образованието, който е вписан в образователния проект. Няма значение дали са учили в постоянна, задочна или вечерна форма. Важно е през това време да не са работили, а за дамите и да не са употребили отпуск по майчинство. Те би трябвало да показват и тапия за приключено висше или полувисше обучение и документ, удостоверяващ периода на образованието, или документ за добита научна или просветителна степен “доктор ”.

Хората, които са навършили възрастта за пенсия за трета категория, също може да си купят стаж. През тази година мъжете у нас се пенсионират на 64 години и 6 месеца, нужният стаж е 39 години и 4 месеца. Жените пък би трябвало да са навършили 62 години и да имат стаж от 36 години 4 месеца.

Ако не им стига, те също би трябвало да подадат заявление в Национален осигурителен институт, с което да изискат да им бъде продаден стаж. А чиновниците на осигурителния институт преценят тъкмо какъв брой време не доближава и дават информация за точната сума на дължимите осигурителни вноски и реда за внасянето им.

Ако осигурителни вноски са правени за интервал, по-дълъг от изискващия се за придобиване на право на персонална пенсия, то това време не се зачита за застрахователен стаж. Тогава човек може да изиска възобновяване на безпричинно импортираните осигуровки от съответната териториална дирекция на Национална агенция за приходите.

Тоест безсмислено е да се купува повече стаж, в сравнение с са изчезналите месеци - това няма да докара до по-голяма пенсия, както биха се отразили постоянно направените спомагателни месеци стаж.

Удостоверението за “закупен недостигащ стаж ” се издава от териториалното отделение на Национален осигурителен институт въз основа на документа за импортираните осигурителни вноски.

Осигурителният приход за времето, за което е закупен стаж, обаче не се взема поради при изчисляването на самостоятелния коефициент на пенсионера. Т.е. купеният стаж служи за придобиване на право на пенсия, само че не може да усили размера ѝ.

През последните години се наложи и една отрицателна тенденция- от ден на ден хора не съумяват да изпълнят изискванията за пенсиониране. Именно част от тях се възползват от опцията за пазаруване на стаж.

През предходната година новите пенсионери са били 97 590. Само 26 524 са отпуснати с задоволително години и стаж за най-масовата - трета, категория труд.

23% от персоналните пенсии за застрахователен стаж и възраст са били за хора, които заради липса на стаж са надхвърлили нужната възраст. Така 12 043 души са се пенсионирали на съвсем 67 година

В всеобщия случай пенсионирането става на 60-64 година - по този начин е при 60,2% от новите пенсионери, демонстрират данни на Национален осигурителен институт.

 

600 души са се пенсионирали на 70 и повече години, а малко над 4200 са съумели да излязат в пенсия на 59 година или по-млади.

Ако депутатите одобряват минималния застрахователен приход да стане 780 лева, както е заложено в бюджета, то това ще вдигне и вноските за здраве на хората, които би трябвало да си ги заплащат сами - безработни и младежи, които не учат. Според Закона за здравното обезпечаване неосигурените на друго съображение се обезпечават върху приход, не по-малък от половината от минималния месечен приход за самоосигуряващите се лица. Така сумата е 8% от 390 лева, или 31,20 лева месечно. В момента здравната вноска е 28,40 лева

Бедните могат да желаят помощ за отопление до 31.Х.

Бедните българи могат да аплайват за помощи за отопление до 31 октомври. До момента заявки към този момент са подали над 1500 лица и фамилии.

Тази помощ се дава за 5 месеца - от 1 ноември 2023 година до 31 март 2024 година През тази зима целевата помощ на месец ще е 109,39 лева, или 546,95 лева за целия интервал. За да няма ощетени възрастни от повдигането на пенсиите с 12% от 1 юли, се поправя и коефициентът за приемането им.

Право на целева помощ за отопление имат хора и фамилии, чийто средномесечен приход за предходните 6 месеца е по-нисък от самостоятелно избрана граница. Тя се дефинира по отношение на възрастта, фамилното състояние, децата. При определянето на границата се гледа дали помощ желаят бременни дами, родители, отглеждащи сами децата си, и възрастни.

За да получат помощ за отопление, безработните наложително би трябвало да са регистрирани в бюрата по труда - минимум 3 месеца преди месеца на подаване на заявката. Друго изискване за тях е да не са отказвали предлаганата им работа или включване в образования.

За да имат право на помощ хората не би трябвало да имат странични приходи - да са еднолични търговци или да имат присъединяване в капитала на комерсиално сдружение. Освен това населяваното от тях лично жилище би трябвало да е само. Друго изискване е индивидът да не е прехвърлял парцел против възнаграждение или посредством подаяние през последните 2 година, като общата стойност на покупко-продажбите не би трябвало да надвишава 3 628,80 лева

В период до 20 дни от подаването на заявката обществен служащ би трябвало да направи индвидуална анкета и отчет. След това в 7-дневен период се издава заповед за разпределяне или отвод.

Според сметките на общественото министерство тази зима право на помощ ще имат към 327 000 души и фамилии. В съпоставяне с предходната година броят им ще се усили с над 25 000.

Цветелина Стефанова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР